Wat betekent Nia?

Nia komt uit de VS (vandaar ook hier en daar de Engelse termen).
Oorspronkelijk staat NIA voor Non Impact Aerobics, het is ontwikkeld door Debbie en Carlos Rosas (links op de foto's) als antwoord op het veelvuldig voorkomen van blessures bij zowel de aerobicsdocenten als de deelnemers.
Zij hebben in negen verschillende bewegingsvormen (uit dans, vechtsport en bewegingsleer) hiervoor de ingrediënten gevonden.

Naarmate de Nia-techniek en achterliggende gedachte verder ontwikkelde werd de betekenis van de afkorting aangepast naar Neuromuscular Integrated Action, vrij vertaald als de actie die lichaam en geest verbindt.

Nia is effectief voor spierkrachtontwikkeling en conditie maar het gaat veel verder dan dat. Je ontwikkelt flexibiliteit, coördinatie, mobiliteit van gewrichten, explosieve kracht, precisie en stabiliteit.
Dit werkt door in je geest en gevoel van welzijn. Als je met je lijf nieuwe bewegingen maakt, intensief met coördinatie bezig bent (want we bewegen voortdurend alles, zowel links als rechts, en gaan alle kanten op), werkt dat door in je geest (bijv. beide hersenhelften worden geprikkeld, je ervaart je lijf en geest als één geheel). Als we vrij geluid maken bij de bewegingen stimuleert dat een diepere ademhaling en je hart wordt er blij van. En hoe is het voor je gevoel van welzijn als je steeds weer uitgenodigd wordt om vooral op je eigen manier en met plezier te bewegen? Feel-good dansfitness!

Hoe gaat mijn Nia-les?

Een Nia-les van een uur bestaat uit ongeveer 9-10 muzieknummers.
We starten rustig, bewegen steeds intensiever en bouwen aan het eind weer af met stretchen/yoga. We eindigen altijd liggend met rustige muziek.

 

Voor mijn lessen zoek ik altijd naar een uitdagende mix van
workout-nummers (waarin ik je met de muziek en een eenvoudige choreografie meeneem in de
                                       bewegingen die gericht zijn op coördinatie, soepelheid en krachtopbouw e.d.)

freedance (jouw eigen vrije dans), af en toe floorplay (bewegingsspel op en vanaf de vloer).
Ik vind speelsheid, humor, verbeelding en afwisseling in mijn lessen belangrijk
en elke les is er een andere focus: balans, wervelkolom, wendbaarheid, schouders, spelen met licht/vloeiend en krachtig/staccato, handen, voeten, kinderlijk plezier.....

 

Ik laat je graag de magie van Nia ervaren!